Bijzondere werkomstandigheden

Bijzondere werkomstandigheden                     Bekijk hier de B-VCA OefenvragenBijzondere werkomstandigheden

Bij bijzondere werkomstandigheden moet je denken aan: werken in een besloten ruimte, werken op grote hoogte, lassen en snijden of het slopen van een gebouw.

Besloten ruimte
Een besloten ruimte is een plek waar je moeilijk bij kunt komen. Dit geldt ook voor hulpverleners. Vaak is de ruimte slecht geventileerd. Deze ruimten worden met name betreden voor schoonmaakwerkzaamheden, onderhoud of reparatie. Een voorbeeld van een besloten ruimte is een lift schacht, rioolbuis, kelders, kruipruimten onder een huis.

Werken op hoogte
Het gevaar is vallen. Er gebeuren veel ongelukken per jaar door vallen van hoogte. Valgevaar is werken op een hoogte van hoger dan 2,5 meter. Er zijn dan verplichtingen zoals: Aanbrengen van een steiger, plaatsen van leuning of hek, dicht maken van gaten, beschermingsmiddelen gebruiken (helm, veiligheidsschoenen, vangnetten.

Lassen en snijden
Bij elektrisch lassen wordt door kortsluiting een vlamboog gemaakt. Door de vlamboog smelten materialen aan elkaar. Door de hitte ontstaan gevaren.

Sloopwerkzaamheden
Gevaren bij slopen zijn: verstappen, uitstekende constructiedelen, werken op hoogte, vallend materiaal, instorting, gevaarlijke stoffen (asbest of kwartsstof) en lawaai.
 
Download de volledige samenvatting VOL VCA 2017.
 
 

Selecteer oefenvragen bijzondere werkomstandigheden