Bijzondere werkomstandigheden               Bekijk hier de VOL VCA Oefenvragen

Actuele lesstof voor VCA examens 2020.

 

Bijzondere werkomstandigheden

Het werken in  bijzondere werkomstandigheden moet je denken aan: werken in een besloten ruimte, werken op grote hoogte, lassen en snijden of het slopen van een gebouw.

 

Besloten ruimten

Een besloten ruimte is een plek waar je moeilijk bij kunt komen. Dit geldt ook voor hulpverleners. Vaak is de gesloten  ruimte slecht geventileerd. Deze ruimten worden met name betreden voor schoonmaak-, onderhouds- of reparatiewerkzaamheden.

Voorbeelden van besloten ruimten zijn  een liftschacht, rioolbuis, kelders, kruipruimten onder een huis.

 

Lassen en snijden

Bij elektrisch lassen wordt door kortsluiting een vlamboog gemaakt. Door de vlamboog smelten materialen aan elkaar. Door de hitte ontstaan gevaren.

 

Werken op hoogte

Het gevaar is vallen. Er gebeuren veel ongelukken per jaar door vallen van hoogte. Valgevaar is werken op een hoogte van hoger dan 2,5 meter. Er zijn dan verplichtingen zoals:

Aanbrengen van een steiger, plaatsen van leuning of hek, dicht maken van gaten, beschermingsmiddelen gebruiken (helm, veiligheidsschoenen, vangnetten.

 

Sloopwerkzaamheden

Gevaren bij slopen zijn: verstappen, uitstekende constructiedelen, werken op hoogte, vallend materiaal, instorting, gevaarlijke stoffen (asbest of kwartsstof) en lawaai.

 
Download de volledige samenvatting basisveiligheid VCA.