VCA

Wat houdt VCA in?

De afkorting VCA staat voor Veiligheid, Gezondheid en Milieu Checklist Aannemers. Een VCA is een certificaat en hiermee leg je de basis, zodat je iedere dag weer veilig en gezond aan het werk kan. Diverse branches in de Nederlandse industrie hebben hun 25 jaar aan kennis en ervaringen gebundeld en daardoor is dit een betrouwbaar programma geworden.

Je zal niet de eerste zijn met een VCA certificaat, want inmiddels zijn er al 15.000 bedrijven die hierover beschikken . Het is niet alleen maar een checklist wat wordt uitgevoerd, maar het zal het bedrijf helpen om veilig, gezond en milieuvriendelijk te werken. Het uiteindelijke doel van dit certificaat is om de ongevallen in bedrijven te verminderen.

Niet alleen bedrijven kunnen gecertificeerd worden. Ook de medewerkers kunnen een VCA diploma behalen door het maken van een VCA examen.

Voor welke bedrijven is een VCA geschikt?

Uiteraard hoeft niet elk bedrijf over een VCA certificaat te beschikken. Dit geldt dan ook voornamelijk voor de industriële branche. Wanneer een bedrijf beschikt over dit certificaat, betekent dat zij veiligheid, gezondheid en milieu erg belangrijk vinden. Voor veel bedrijven is het belangrijk dat zij beschikken over een certificaat. Het is namelijk zo dat veel opdrachtgevers alleen werkzaamheden uitbesteden aan bedrijven die VCA gecertificeerd zijn. Op deze manier kan de opdrachtgever er dan ook op vertrouwen dat de werkzaamheden de veiligheid, gezondheid en het milieu niet in gevaar brengen. Ook is het zo wanneer een bedrijf beschikt over dit certificaat dat zij hun VGM beheersysteem op orde hebben.

De voordelen van een VCA certificaat

Uiteraard zitten er voordelen aan een VCA certificaat. Hieronder lees je de voordelen wanneer het bedrijf gecertificeerd is:

  • Zoals hierboven al is genoemd, willen veel opdrachtgevers dat de bedrijven over het juiste certificaat beschikken. Wanneer dit niet het geval is, geven zij ook geen opdracht aan hun;
  • Een certificaat zorgt ervoor dat er niet allerlei veiligheidsvereisten zijn. Door VCA is het mogelijk dat men zich kan richten op één checklist;
  • Zorgt voor minder ongevallen in bedrijven;
  • Een certificaat zorgt voor minder verzuim en minder arbeidsongeschikten;
  • Er is meer aandacht voor het milieu;
  • De werkomstandigheden zijn beter.

Dit certificaat is dus niet alleen goed voor het bedrijf, maar ook voor de werknemers in het bedrijf. Ook zij kunnen hier veel voordelen van meepakken en wanneer de werknemers tevreden zijn, gaat het werken natuurlijk ook een stuk makkelijker.

De stappen van een VCA certificatie

Stap 1: De eerste stap die genomen moet worden is de wil van de aannemer om een certificaat te verkrijgen.

Stap 2: Bij de volgende stap wordt het certificatieniveau van de onderneming bepaald. Er zijn namelijk 3 verschillende niveau’s. 1 Daarvan is VCA*. Deze bevat één ster en is gericht op de directe VGM- zorg bij de activiteiten die plaatsvinden op de werkvloer. Het VCA certificaat met één ster is vooral voor de bedrijven met minder dan 35 werknemers en daarnaast ook nog eens geen hoofdaannemer zijn in hun bedrijfsactiviteiten.

Ook is er een VCA**, dus een certificaat met twee sterren. Dit certificaat is zwaarder dan de eerstgenoemde VCA certificaat. Hier wordt naast wat bij het certificaat met één ster wordt gecontroleerd ook nog eens de veiligheidsstructuren en de veiligheidssystemen binnen het bedrijf beoordeeld. Dit certificaat is dan ook voornamelijk voor bedrijven met meer dan 35 werknemers en een bedrijf wat ook nog eens hoofdaannemer is. Maar bedrijven die ook hoofdaannemerschap als bedrijfsactiviteit hebben, moeten zij ook een VCA** hebben.

En als laatste is er ook nog een VCA-P, ook wel een VCA Petrochemie certificaat genoemd. De naam zegt het al, want deze is vooral bedoeld voor de petrochemie. Deze is dan ook bedoeld voor bedrijven die werkzaamheden uitvoeren in de petrochemische sector. Dit certificaat heeft een extra aanvulling op de andere certificaten, omdat deze is gericht op de risico’s van het werken in de petrochemische sector.

Stap 3: De derde stap is een actieplan opstellen en hier ook uitvoerbare actiepunten in verwerken. Dit actieplan is dan ook vooral gericht op de verbetering van het VGM beheersysteem van het bedrijf..

Stap 4: Bij stap 4 worden alle actiepunten van het actieplan uitgevoerd. Een handig hulpmiddel hiervoor is de VCA handleiding. Het bedrijf moet al met het actieplan begonnen zijn, wanneer de audit van het VGM beheersysteem wordt aangevraagd.

Stap 5: De VGM audit wordt uiteindelijk beoordeeld door een erkende certificatie instelling. Wanneer het bedrijf heeft voldaan aan de eisen, wordt het bedrijf gecertificeerd. Wanneer het bedrijf een toegekend certificaat heeft gekregen, wordt deze automatisch geregistreerd i het Centraal Certificaten Register.

Stap 6: En de laatste stap is natuurlijk het behouden van het VCA certificaat. Er vinden dan jaarlijkse en tussentijdse audits plaats en op deze manier krijgen bedrijven een hercertificatie. Wanneer bedrijven dit doorstaan, blijft het VCA certificaat 3 jaar geldig.

Aan welke kosten moet er gedacht worden?

De kosten waar rekening mee gehouden moet worden zijn:

  • De kosten voor het invoeren en bijhouden van een VGM-beheersysteem. Waar hier bij aan gedacht moet worden is bijvoorbeeld: werkplekinspecties, risicobeheer, opleiding, instructie etc.
  • Ook de kosten voor het verkrijgen van een certificaat is natuurlijk een punt.

Wat de kosten gaan worden van deze punten hangt af van verschillende dingen. Dit hangt namelijk af van de situatie. Denk hier bijvoorbeeld aan de opzet en het niveau van het VGM-beheerssysteem, aantal werknemers, werklocaties en de aard van de werkzaamheden.

Maar dat is niet het enige want uiteraard zijn de kosten van de verschillende certificaten verschillend. De prijs hangt dus ook af voor welk certificaat het bedrijf gaat kiezen en welk certificaat het bedrijf nodig heeft.