VIL VCU

 

VIL VCU-diploma

Wanneer je beschikt over een Vil VCU certificaat, ben je als het goed is een intercedent. Een Vil VCU certificaat is namelijk geschikt voor werknemers die werken bij een uitzendbureau. Dus iemand die bemiddelt tussen bedrijven die vacatures aanbieden en werkzoekenden.

 

Als jij dé persoon bent die de geschikte werknemers zoekt voor een bedrijf wat risicovolle werkzaamheden verricht, dan is een Vil VCU-certificaat niet overbodig. Wanneer jij op zoek bent naar mensen die beschikken over een VCA-certificaat of bedrijven die mensen zoeken met een VCA-certificaat, is het wel zo fijn dat je er zelf ook verstand van hebt. Vil VCU staat voor: Veiligheid voor Intercedenten en Leidinggevenden en voor juist die mensen is er dan ook een Vil VCU-diploma beschikbaar.

 

 

Vil VCU waarom?

Wanneer je ervoor kiest om je Vil VCU-certificaat te halen, laat je zien dat je de basiskennis over veiligheid, gezondheid en milieu kent. Maar het is natuurlijk vooral dat jij de werknemers kan begrijpen en ze dus ook wat bij kan brengen. Met een Vil VCU-certificaat weet je waar je het over hebt. Je bent namelijk ook bekend met de wet- en regelgeving, je weet hoe je ongelukken moet voorkomen en hoe je moet handelen. Ook ben jij het aanspreekpunt voor opdrachtgevers, werknemers en management.

Vil VCU en VOl VCA

Bij een Vil VCU-certificaat wordt er vooral gekeken vanuit de intercedent. Bij een VOL VCA-certificaat is het juist voor de leidinggevende in het bedrijf. Een intercedent zoekt juist werknemers voor bedrijven en een leidinggevende is al werkzaam in een bedrijf. De opzet van beide certificaten is eigenlijk hetzelfde, maar voor een andere functie.

Wanneer jij een VOL VCA-certificaat nodig hebt, geef je leiding aan werknemers in een bedrijf. Het is daarom van belang dat jij over dit certificaat beschikt, omdat je zo de werknemers waar je leiding aan geeft kan begeleiden en op deze manier ongelukken kan voorkomen.

Hoe ziet het examen eruit?

Wanneer je het examen gaat maken, wil je natuurlijk graag weten hoe het VCA examen er uit ziet. Als je weet wat er allemaal in het examen voorkomt, kan je je ook makkelijker voorbereiden op het examen. Hieronder lees je de inhoud van het examen.

De inhoud van het examen:

  • Arbeidsomstandigheden en Arbo-milieuwetgeving
  • Ergonomie
  • Een ongeval, en dan?
  • Bevorderen van veilig werken
  • Procedures en werkvergunningen
  • Taakrisicoanalyses
  • Bedrijfsnoodplan
  • Gevaarlijke stoffen
  • Gevarenbronnen
  • Persoonlijke bescherming

Stappenplan voor het behalen van je Vil VCU-certificaat

Er zijn 6 stappen die je moet doorlopen om het examen te kunnen maken en te kunnen slagen voor je examen. Uiteraard gelden niet alle stappen voor ieder persoon. Het is wel van belang om deze stappen goed door te nemen, zodat jij goed voorbereid kan beginnen met leren en het examen maken.

Stap 1: Ga in gesprek met je werkgever

De eerste en belangrijkste stap is om met je werkgever te gaan praten. Het is namelijk van belang dat hij/zij hiervan af weet. Wanneer je dit VCA certificaat gaat halen, doe je dit namelijk vaak voor je werkgever. Ook is het belangrijk om te gaan bespreken hoe je gaat studeren. Denk aan thuisstudie of een opleiding volgen.

Stap 2: Vind een geschikte opleiding

Wanneer je ervoor kiest om een opleiding te volgen, is het van belang om de geschikte opleiding te vinden. Er zijn er genoeg te vinden op het internet, maar lees wel alles goed door. Ook zijn er genoeg thuisstudies te volgen, maar ook deze moet je goed uitzoeken.

Stap 3: Volg de gekozen opleiding

Uiteraard wanneer je stap 2 hebt voltooid is daar een vervolg op. Je moet nu namelijk de studie gaan volgen of thuis gaan leren. Het is namelijk van belang dat je goed leert, zodat je de stof van het examen goed in je hoofd hebt zitten. Op deze manier ga je goed voorbereid het examen in.

Stap 4: Examen maken

Wanneer je alles goed hebt geleerd en zeker weet dat jij klaar bent voor het echte examen, kan je het examen gaan maken. Je kan je dan ook nu gaan aanmelden voor het examen. Wanneer je ergens anders een opleiding volgt, wordt dit meestal gedaan voor jou. Maar wanneer je een thuisstudie volgt, zal je je zelf moeten aanmelden bij een Erkend examencentrum.

Stap 5: Het diploma registreren

Wanneer je het examen hebt gehaald, moet het diploma natuurlijk geregistreerd staan. Dit wordt altijd automatisch gedaan en hier hoef jij je dus niet druk om te maken. Het is wel zo fijn dat opdrachtgevers en werkgevers je diploma ook kunnen vinden.

Stap 6: Herexamen

Helaas is het Vil VCU diploma maar 10 jaar geldig en zal je daarna weer een herexamen moeten doen. Je moet dit zelf in de gaten houden, want wanneer je diploma verlopen is, hoor je hier niks van. Dus wanneer het voor jou van belang is om het certificaat te behouden, zal je dit af en toe moeten controleren.

VIL VCU
VIL VCU